
Martin van der Plas, geboren op 22 februari 1964 in Katwijk. (Overleden in 2014)
Martin van der Plas was de eerste Nederlandse speler die voor Olhanense en Lusitano de VRSA speelde. Zeven seizoenen lang speelde Martin, een eigenzinnige en snelle spits, bij beide Algarve-clubs, scoorde doelpunten en was belangrijk, vooral in Lusitano , waar hij deel uitmaakte van het team dat achtereenvolgens opklom van de 3e Klasse naar de Eredivisie.
De laatste maand van het jaar 1984 is voor Martin van der Plas verlopen als in een spannend jongensboek. Ga maar na, in vier weken tijd van amateurvoetballer bij zaterdag derdeklasser v.v. Katwijk is tot nu al een bejubeld prof in Portugal. De rossige Katwijker blijft er nuchter onder, maar beaamt: ”Het is inderdaad allemaal wel erg snel gegaan.” Op 13 januari debuteerde Van der Plas bij de Sporting Club Olhanense, een club waar hij na twee weken op proef al bij tot “verlosser” werd uitgeroepen.
Het is inderdaad allemaal wel erg snel gegaan.
Doelpunten maken, dat is waar hij voor is aangenomen. “Ze staan derde in de tweede divisie. Het team heeft een hele goede verdediging, maar ze hebben in dertien wedstrijden nog maar tien doelpunten gemaakt”, aldus van der Plas. Dat hij het scoren onder de knie heeft, liet de Katwijkers zien in de oefenpartijtjes tussen het eerste en het tweede. In vijf wedstrijden schoot hij 17 keer raak. En dat terwijl hij nog maar twee weken in training was na een langdurige bijholte ontsteking.
Hij zag Van der Plas van de zomer spelen op een toernooi in Friesland, waar de Katwijker als enige blanke op uitnodiging meespeelde in een Surinaams elftal.
Martin van der Plas werd ontdekt door de in Nederland wonende en werkende Portugees Kim Salvador. Hij zag Van der Plas van de zomer spelen op een toernooi in Friesland, waar de Katwijker als enige blanke op uitnodiging meespeelde in een Surinaams elftal. “Hij belde enige tijd geleden op of we konden praten. Hij vroeg me of ik krantenknipsels en foto’s had. Daarmee is hij naar de club gegaan en binnen een week liet hij me overkomen. Na een paar dagen rust trainde hij vervolgens mee. “Maar die trainer zei al na een half uurtje doel te schieten dat ie me wilde hebben”.


Het avontuur lonkte en Van der Plas zegde zijn baan als stukadoor op. Een carrière in het Portugese voetbal zou in het verschiet kunnen liggen, iets waar de 20-jarige Katwijker wel van droomt. “Olhanense” zorgt voor een soort doorstroming van jonge voetballers naar Benfica. De meeste zijn tussen de 18 en 22 jaar. Bij FC Porto lopen zes spelers rond die bij Olhanense vandaan komen. Maar misschien kom ik nu in de belangstelling van Nederlandse profclubs.
Martin van der Plas is afgezien van twee ingeburgerde Brazilianen, de enige buitenlander. De club wil in de zomer nog een Amsterdammer inlijven. “Het is niet bepaald een miljoenenclub en daarom mocht het allemaal niet zo veel kosten.” Ze hoeven “Katwijk” alleen de normale amateurvergoeding van 4600 gulden te betalen. De club wordt bestierd door een nog jonge president die een aardige vinger in de pap heeft. “Een hele aardige man, ik ben met hem gaan eten.” Hij sprak overigens geen Engels, dus het moest voornamelijk in gebarentaal.
De Katwijker, na Ricky Talan en Kees Guijt de derde van de voetbalvereniging afkomstige prof
De Katwijker, na Ricky Talan en Kees Guijt de derde van de voetbalvereniging afkomstige prof, voelde zich al aardig thuis in de Zuid Europese visserplaats. “Ik werd al direct herkend op straat.” Er stonden bij de trainingen zo’n drie tot vierduizend mensen te kijken. Bij iedere doelpunt staan ze te juichen. Alle spelers zijn plaatselijke helden. Als je wat bestelt, hebben ze al voor je betaald voordat je je portemonnee kan pakken. Vrienden maak je daar vanzelf. “Daarnaast ben je met rood haar erg populair bij de vrouwen”, aldus van der Plas.

Morgenochtend vertrekt hij naar Portugal. Hij wilde al eerder gaan maar de vliegtuigen waren volgeboekt. “Ze waren zelfs van plan om dit weekeinde een presentatie wedstrijd tegen FC Porto voor hem te organiseren, maar die wilde alleen op zaterdag spelen, aldus Martins trotse vader en jeugdvoorzitter, die op 20 januari op uitnodiging van de club overkomt naar Portugal. Van der Plas senior moet namelijk zijn handtekening zetten omdat zijn zoon nog minderjarig is.
Een basisplaats lijkt voor de aanstaande prof niet zo een probleem, al is de concurrentie zwaar bij Olhanense, dat enige jaren geleden nog in de hoogste divisie speelde. “Ze hebben daar dertig man waarvan de helft voornamelijk op trainingen voetbalt.” Reserveteams spelen namelijk geen competitie. Er is aardig wat kwaliteit. De keeper is reservedoelman van het nationale team en er loopt een Portugees rond die bij Barcelona gespeeld heeft. Bovendien is de trainer nog bondscoach geweest.
Het voetbal vormt voor Van der Plas geen probleem. “Het is lekker spelen daar, alles gaat op puur techniek.” Het is echt Braziliaans, alles op de vierkante meter. Op iedere training oefenen ze met drie of vier verdedigers op één aanvaller die zich dan maar moet redden. Het voetbal is ook minder hard dan hier en je hoeft op trainingen niet zo veel te rennen.
Het is nog onduidelijk hoe de toekomst van de Katwijker er uitziet. Van der Plas (geen familie van de Van der Plassen van Quick Boys) heeft een contract voor een half jaar. “Ze boden mij direct een contract voor drie jaar, maar je moet toch allemaal afwachten hoe het gaat.” Daarom heb ik voorlopig tot van de zomer getekend, al is er een wederzijdse optie voor nog een jaar. Maar ik denk dat ik het er best wel uit zal houden. Ik heb een vast loon. Ik hoef er niks naast te doen. Op maandag hebben wij vrij en verder wordt er dagelijks vijf en een half uur getraind. Ik krijg daar een eigen appartement.
De droom wordt dus werkelijkheid. “Ik had niet durven hopen dat het zo allemaal zou verlopen.” Bij die eerste uitnodiging om te komen dachten we dat het in ieder geval een leuke vakantie zou zijn.